Een enkelwandig, of parallel, rookgasafvoersysteem komt het meest voor in Nederland. Een enkelwandig systeem is veilig, mits goed geïnstalleerd.  De rookgas- en luchttoevoerbuis worden aangesloten op de adapter van de cv-ketel en daarna op een dak- of muurdoorvoer. Bij een dak- of muurdoorvoer wordt een broekstuk geleverd. Een broekstuk verbindt de twee pijpen tot een gecombineerde doorvoer. De rookgassen worden naar buiten afgevoerd en de  verbrandingsluchttoevoer komt van buiten naar binnen.

Jarenlang werd aluminium gebruikt bij rookgasafvoersystemen. Duizenden vr- en hr-ketels zijn door de jaren heen voorzien van aluminium. Tegenwoordig wordt veel gebruik gemaakt van kunststof. Kunststof is mooi en het resultaat ziet er netjes uit wanneer het rookgasafvoersysteem en de luchttoevoer parallel worden aangesloten. Kunststof heeft daarnaast nog een ander voordeel: het is eenvoudig op maat te maken. Met kunststof hoeft u ook niet bang te zijn voor scherpe randen tijdens het installeren van het systeem. Nog belangrijker is dat het kunststof geen vervuiling veroorzaakt van de hr-ketel. Naast aluminium en kunststof zijn de enkelwandige rookgasafvoersystemen ook verkrijgbaar in RVS.

Rookgassystemen moeten aan strenge eisen voldoen in verband met de gezondheidsrisico’s. Bij het installeren van een rookgasafvoersysteem wordt altijd gekeken naar de bouwkundige mogelijkheden. Een oud rookgasafvoersysteem in huis? Met een enkelwandig kunststof rookgasafvoer is renoveren helemaal niet moeilijk. Goed beugelen volgens de checklist "het nieuwe beugelen" en een veilig werkend rookgasafvoersysteem is een feit. Door het gebruik van kunststof en de beugelvoorschriften is het enkelwandig rookgasafvoersysteem nog veiliger geworden. Een erkend installateur installeert op een gemakkelijke en veilige manier het rookgasafvoersysteem.

De enkelwandige kunststof systemen zijn alleen geschikt voor hr-ketels en de enkelwandige aluminium systemen voor vr- en hr-ketels. Daarnaast zijn er verschillende types die geschikt zijn voor hout en olie gestookte toestellen. Voor elke verwarmingsbron is een geschikt rookgasafvoersysteem.

Dakdoorvoer Skyline hr 80_125 met Safe_PP