Er wordt in kleine en grote kantoren, zwembaden en andere gebouwen veel gebruik gemaakt van ketels in  een cascade opstelling. In het gebouw is vaak een stookruimte  waar  één of meerdere   ketels staan; afhankelijk van de grote van het gebouw. De ketels zijn horizontaal met elkaar verbonden. Hierdoor kan een groter cv-vermogen gerealiseerd worden. De ketels verwarmen het hele pand en zorgen ook voor warm water. Hoe  meer ketels er staan  betekend  dus ook meer rookafvoergassen. Deze rookafvoergassen kunnen via een cascade rookgasafvoer systeem naar buiten worden gebracht.

Een cascade rookgasafvoersysteem kan net als  een enkelwandig rookgasafvoer uit kunststof bestaan en heeft dus ook dezelfde voordelen. Een cascade rookgasafvoersysteem is  licht door de kunststof pijpen en daardoor ook makkelijk te monteren. Het systeem heeft geen scherpe randen, u hoeft dus niet bang te zijn voor wondjes tijdens de installatie. Door het toepassen van kunststof  is er geen vervuiling in de hr-ketel en het rookgasafvoersysteem gaat lang mee omdat kunststof goed bestand is tegen condensaat. Ook zijn de cascade systemen getest op een lange levensduur.

Een cascade rookgasafvoersysteem bestaat uit drie verschillende types: lijnopstelling, ruggelingse opstelling en dubbele lijnopstelling. Bij alle drie de opstellingen heeft elke ketel een individuele rookgasafvoerbuis die is aangesloten op de horizontale verzamelbuis. Bij een lijnopstelling zijn de ketels allemaal naast elkaar geplaatst. Deze opstelling neemt behoorlijk wat ruimte in. Bij een ruggelingse opstelling staan de ketels met de rug bijna tegen elkaar aan. Deze opstelling is ruimtebesparend: de leidingen zijn namelijk minder lang. Een ruggelingse opstelling is handig in een klein gebouw of in een gebouw met een kleine stookruimte. Bij een dubbele lijnopstelling staan twee ketels tegenover elkaar, er is meer ruimte nodig maar de opstelling kan in de praktijk een prima oplossing zijn.