Het installeren van een rookgasafvoersysteem moet goed en veilig gebeuren, anders kunnen de gevolgen levensgevaarlijk zijn. In het verleden zijn er ook ongelukken gebeurd door een verkeerd afgesteld systeem. Ongelukken moet voorkomen worden. De ROGAFA heeft daarom een praktische toelichting bedacht zodat elke gecertificeerde installateur veilig een rookgasafvoersysteem kan installeren. De ROGAFA, de verenigde Nederlandse fabrikanten van rookgasafvoersystemen, bestaat uit Breman IJsselmuiden, Burgerhout, Cox Geelen, Panflex en Ubbink. Zij hebben daarom samen de checklist “het nieuwe beugelen” opgesteld. Ook de ketelfabrikanten in Nederland (VFK) en Uneto VNI hebben meegeholpen met het samenstellen van de checklist. De lijst geldt sinds februari 2012 en is in maart 2016 vernieuwd.

In de lijst staan basisvoorschriften voor de meest voorkomende afvoersystemen. Zo staat er puntsgewijs hoe een enkelwandig kunststof rookgasafvoersysteem geïnstalleerd moet worden. Ook andere kunststof- en metalen rookgasafvoersystemen komen aan bod. Zo is er ook een checklist om een veilig concentrisch systeem te installeren. Daarnaast komt het luchttoevoersysteem aan bod.

Het meest opvallende aan de checklist is “het nieuwe beugelen”. Wat houdt het “nieuwe beugelen” in? Door beugelen wordt onder andere thermische uitzetting opgevangen. Sinds 2012 wordt geadviseerd dat er altijd gebeugeld moet worden om de mof bij kunststof rookgasafvoer. Dit geldt niet altijd al bij de eerste mof. Als beide pijpen korter zijn dan 25 cm dan is een beugel niet nodig bij de eerste mof van het toestel.

De checklist bevat nog meer duidelijke aanwijzingen die niet alleen maar draaien om het beugelen. Zo wordt er ook aandacht besteed aan het afschot naar de ketel. Een juiste afschot is zeer belangrijk voor een goed werkende condensafvoer. Daarnaast staan er instructies voor het aan elkaar bevestigen van kunststof rookgasafvoerpijpen. Ook wordt uitgelegd aan welke criteria een gasdichte verbinding moet voldoen. Met de checklist is het heel gemakkelijk voor gecertificeerde installateurs om een goed, functionerend rookgasafvoersysteem te installeren.