Tijdens het verbrandingsproces van een cv-ketel voor verwarming en/of warm water komen rookgassen vrij. Een rookgasafvoersysteem zorgt ervoor dat deze rookgassen op een veilige wijze naar buiten worden geleid. Belangrijk hierbij is een juiste keuze te maken op basis van het type verwarmingstoestel en de bouwkundige mogelijkheden. Een veilige rookgasafvoer is zeer belangrijk. Wanneer de afvoer niet goed geregeld is, kan dit ernstige gezondheidsklachten opleveren!

Op rookgasafvoeren.nl vindt u alles over verschillende typen rookgasafvoersystemen. Diverse typen worden hierin behandeld: concentrisch, enkelwandig, flexibel, cascade en CLV . Op deze website leest u welk systeem het beste past bij uw configuratie.

Of u nu een rookgasafvoersysteem voor een flatgebouw, een bestaande woning of een nieuwbouwwoning gaat installeren, voor elke situatie is er een passend rookgasafvoersysteem. Bij het plaatsen van een rookgasafvoersysteem wordt er rekening gehouden met bestaande kanalen zodat bouwkundige kosten en overlast geminimaliseerd worden. Gaat u een nieuwe cv-ketel plaatsen, dan is het van belang dat u het rookgasafvoersysteem ook vervangt. Renoveren van een bestaand rookgasafvoersysteem is dus mogelijk, zelfs in stapelbouw.

De installatie van een nieuw of gerenoveerd rookgasafvoersysteem moet aan strenge eisen voldoen. Ondanks de strenge installatie-eisen, hoeft u niet op te zien tegen het plaatsen van het systeem. De meeste systemen zijn makkelijk in elkaar te zetten. Op de website staan ook de normen voor de installatierichtlijnen en waar een veilig rookgasafvoersysteem volgens de wet aan moet voldoen. Acht rookgasfabrikanten in Nederland, verenigd in de ROGAFA, hebben een advies uitgewerkt om de installateur te ondersteunen met het installeren van een betrouwbaar en veilig rookgasafvoersysteem. Een rookgasafvoersysteem dient door een gecertificeerd installateur te worden geïnstalleerd.