sliderrookgasafvoer

Welke rookgasafvoer kies ik in welke situatie?

U staat regelmatig voor de keuze welke rookgasafvoer te gebruiken. De keuze voor de juiste rookgasafvoer is in de meeste gevallen gebaseerd op de locatie van de CV ketel en de schacht in het huis van de klant. Dat is vooraf vooral gissen en met name ter plaatse de situatie beoordelen. Hoe gaat u bepalen wat het makkelijkste, slimste en snelste is om tot het veiligste resultaat te komen? Hoe zorgt u voor zo min mogelijk overlast voor de bewoners en wat is uw plan van aanpak? Lees deze blog en laat u informeren.

Rookgasafvoer afhankelijk van locatie ketel en schacht
Wanneer de CV ketel zich op zolder bevindt zo’n anderhalve meter van het dak, is de keuze voor een rookgasafvoer snel gemaakt. Er zijn immers geen obstakels. Wanneer de CV ketel echter in de bijkeuken staat en de rookgasafvoer via de schacht naar buiten moet, is de situatie complexer. Hoe groot is de schacht? Hoe dik is de schachtwand? Welke rookgasafvoer past door de schacht? Allemaal vragen die in u opkomen. Door op het dak te kijken of, wanneer mogelijk, de aanwezige bouwtekeningen te bekijken, kan een inschatting worden gemaakt. Maar in sommige gevallen zijn de bouwtekeningen niet meer aanwezig. Dan is het raadzaam een sparing in de schachtwand te maken om vast te stellen hoe de rookgasafvoer zit.

Rookgasafvoer bepalen met een sparing
Door een sparing op de plaats vanwaar de rookgasafvoer de schacht ingaat, ontstaat meer ruimte voor u om te werken en kunt u de situatie het beste beoordelen. Het is zaak de bewoners vooraf te informeren over het maken van een sparing. Aan de ene kant is het weer dichtmaken van de sparing een extra overlast, aan de andere kant is er het kwalitatief goede en veilige resultaat waar ze jaren plezier van hebben.

Naast de bouwkundige wordt het rookgasafvoersysteem geselecteerd a.d.h.v. het toesteltype en de temperatuurklasse. Zo zijn er kunststof, aluminium en RVS rookgasafvoeren en zijn er CLV gecombineerde systemen voor stapelbouw. Of u nu kiest voor het ene of het andere materiaal of voor een nieuwe dakdoorvoer, het juist beoordelen van de situatie vooraf is de belangrijkste stap naar het beste resultaat. Van slim en makkelijk naar goedkoop en veilig.

1 Opmerking

  • Wiel Cleutjens (voorzitter VvE)

    Kan in een appartementengebouw uit 1993 met 4 verdiepingen de bestaande rookgasafvoer bestemd voor vr-ketels bij vervanging door een hr-ketel de rookgasafvoer hierop worden aangesloten?
    Omdat niet alle vr-ketels tegelijk stuk gaan en vervangen moeten worden is het wenselijk om een individuele afvoer te construeren die door de aluminiumpijp van het CLV-systeem wordt getrokken. Is dit mogelijk?

  • Schrijf een opmerking

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *